Acasa Evenimente Proiecte Contact YouTube

hora

Hora-n sat

Rememorarea unor ritualuri arhaice cu scopul (re)activării imagisticii arhetipale subconştiente şi (re)integrării omului în ciclicitatea ritmului temporal universal, prin realizarea unor acţiuni desfăşurate pe parcursul mai multor ani.(o încercare de a recrea conştiinţa antropocosmică şi de participare la ritmurile cosmice).

Imagine primitivă a soarelui şi ciclicităţii timpului - exprimată prin ritmicitatea mişcării, muzicii şi respiraţiei).
Hora – cel mai complex şi mai răspândit joc (dans), popular românesc, având un caracter ceremonial şi un număr impresionant de variante. Însoţeşte toate riturile de trecere şi toate sărbătorile populare. Fenomenul horal face parte din kolabrismul tracic de unde au evoluat variantele naţionale la popoarele din sud-estul Europei. Nu există nici o îndoială că acest dans a avut cândva un caracter magic şi un substrat mitologic.
La aceste funcţii de celebrare a cultului solar şi de stimulare a forţelor roditoare ale gliei se mai adaugă şi: funcţia apotropaică (specifică cercului magic), pecetluirea unei comuniuni şi alianţe colective, marcarea veşnicei întoarceri din natură, etc.
Bătăile cu piciorul în pământ reprezintă un gest magic de fertilizare a solului, întărit prin ridicarea braţelor semnificând creşterea plantelor şi prin strigăturile ce au avut cândva un rol de incantaţie magică.

Într-o lume bulversată, în care valorile sunt răsturnate iar creaţia populară autentică este înlocuită treptat de kitsch, existenţa unui asemenea proiect. este cu atât mai benefică cu cât sunt puţine organizatii viabile care îşi propun să prezinte publicului valorile autentice.

În câmpul de preocupări al asociatiei noastre stă satul, cu o cultură diferită de cea urbană, dar totuşi influenţată de aceasta, influenţă care nu este întotdeauna benefică.

Cercetarea transformărilor rapide intervenite în lumea satului, în care moştenirea culturală nu mai acţionează ca un cod asupra comportamentului, a dispariţiei unor obiceiuri sau a ritualurilor ca parte integrantă a acestora, precum şi realizarea unei bănci de date, constituie priorităţi ale asociatiei noastre.

Prezentarea culturii acestei lumi autentice trezeşte, credem noi, sentimentul de reîntoarecere la adevăratele valori ale satului tradiţional care ne reprezintă într-o lume globalizată.

Dupa cum spunea Mircea Eliade "toate culturile arhaice şi orientale, precum şi toate societăţile urbane sau rurale sunt traditţonale, adică păstrătoarele unei traditii, considerând această tradiţie ca suma modelelor exemplare ale comportării şi activităţii omeneşti."

Proiectull ''Hora-n sat'' inspirat din traditia arhaica romaneasca, este alcatuit din mai multe activitati culturale, care au ca public tinta intreaga comunitate locala.

Aceste activitati se vor desfasura sambata si duminica, in  diferite locatii, de preferat in aer liber, pentru a permite accesul intregii comunitati rurale.

In cadrul acestei ''sarbatori'' saptamanale, vor fi prezentate si prioritatile sociale, culturale si de mediu ale comunitatii respective.

Acest program se constituie si ca o atractie deosebita pentru turistii aflati in perimetrul lui de desfasurare, ceea ce favorizeaza diseminarea acestui demers in mediul urban.

Programul ''Hora-n sat'' va beneficia de ample spatii de publicitate si informare in mass-media locala si nationala..

Global Media Grup

Primaria Moieciu