Acasa Evenimente Proiecte Contact YouTube

S.O.S - PEŞTERA!

Proiect

Din Statutul Asociatiei Respect :
În esenţă,  strategiile de dezvoltare durabilă plasează fiinţa umană în centrul lor, ceea ce presupune concertarea eforturilor tuturor actorilor sociali şi generarea şi potenţarea sinergiilor latente din toate componentele sistemului social şi ale mediului natural.

Satul Pestera se află pe teritoriul administrativ al comunei Moieciu, la 6 km de comuna Moieciu.

Pozitia geografica: NV a Platformei Branului, în cadrul culoarului intramontan Bran - Rucar, altitudinea de 950 m.

Populatie: 550 locuitori

Situat in imediata apropiere a localitatii Bran, unde se gaseste celebrul castel care insoteste la fel de celebra imagine a lui Dracula, satul Pestera are o priveliste panoramica cu totul exceptionala atat asupra muntilor Bucegi, cat si asupra masivului Piatra Craiului.

Cai de acces: se poate ajunge din D.N. 73 Brasov – Pitesti, in localitatea Moieciu,  se ia la dreapta pe drumul care duce in satul Pestera,

Sub Dealul Bisericii din satul Pestera, un indicator arata directia spre intrarea in Rezervatia Pestera  Liliecilor( 5min de mers pe jos) obiectiv turistic inedit unde, pe langa prezenta efectiva a liliecilor, au fost gasite si urme ale unei prezente umane datand din paleoliticul superior!

Menţionăm că prin implementarea planului de management al parcului, satele Măgura şi Peştera, aparţinătoare comunei Moieciu devin sate turistice, în cadrul Parcului Naţional Piatra Craiului, cu recunoaştere internaţională a statutului de protecţie.

Proiectul  S.O.S Peştera, prioritate absoluta a asociatiei noastre, raspunde unor necesitati stringente a comunitatii locale, comunitate care a ajuns in mileniul III, intr-o tara membra a Uniunii Europene, in situatia de a parcurge zilnic cel putin 12Km pe jos, pana in comuna Moieciu de Jos  ( si de acolo, in majoritatea cazurilor, mai departe spre Rasnov, Zarnesti sau Brasov) pe un traseu anevoios, montan, pentru a-si indeplini obligatiile fata de societate- scoala, serviciu,etc.
In aceasta comunitate nu exista apa curenta, canalizare sau serviciu de salubrizare.

-  Multe gospodarii nu sunt bransate la reteaua electrica.
-  Lipseste orice serviciu de asistenta medicala, umana sau veterinara.
-  Nu exista nici o activitate culturala sau de divertisment.
-  Copiii parcurg zilnic intre 4 si 6 Km pe jos pana la scoala din sat.

Proiectul S.O.S Peştera! este parte integranta a Programului National ,,Respect Romania", care are ca obiective esentiale sa:

-   sprijine şi sa stimuleze diferite organisme interne sau internaţionale, care doresc să întreprindă acţiuni în beneficiul colectivităţilor locale
-     sprijine persoanele defavorizate fara nici o discriminare
-     promoveze interesele comunităţii în contextul derulării şi stabilirii relaţiilor de cooperare cu organizaţii, instituţii, persoane juridice şi fizice din Romania şi străinătate în următoarele domenii de activitate: dezvoltare durabila ,cultura si protectia mediului
-   realizeze proiecte care să contribuie la iniţierea şi dezvoltarea relaţiilor de parteneriat public-privat şi nu numai
-     sustina cunoasterea, cercetarea si promovarea informatiilor despre istoria Romaniei prin mass-media si  diverselor evenimente culturale initiate sau sustinute de asociatie
-    cerceteze cu predilectie  fondurie zonale în etnogeneza poporului român, grija continuã a informãrii publicului larg
-    sprijine si initieze activitati culturale si de mediu, prin care sa fie valorificate resursele locale, dar si integrarea lor in contextul european
-    protejeze mediului ambiant si sa promoveze eco-turismului, a turismului cultural si  ecumenic
-    realizeze materiale audio-video care sa puna in valoare potentialul istoric, turistic si cultural al  Parcurilor Nationale din Romania si din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii.
-   realizeze proiecte culturale si de mediu cu sau fara parteneriate
-   sprijine tinerii în activitatea de creaţie artistica, ştiinţifică şi educaţională.

Urmare a identificarii problemelor existente in cadrul comunitatii locale, Consiliul Director al Asociatiei Respect a hotarat in unanimitate sa realizeze urmatoarele obiective in cadrul proiectului  ,,S.O.S Peştera!":

A.  In domeniul transportului de persoane:

1. Achizitionarea unui microbuz care sa asigure transportul oamenilor pe traseul Pestera-Moieciu,    sa asigure deplasarea copiilor la scoala, dar care sa fie folosit si in situatii de urgenta - calamitati,   urgente medicale, etc
  2. Angajarea unui sofer.
  3. Amenajarea a cel putin doua statii de asteptare care sa asigure adapost in caz de intemperii.
  4. Asigurarea necesarului de combustibil.
  5. Amenajarea unui garaj care sa includa si un atelier mecanic de intretinere cu dotari minimale.

B.  In domeniul asistentei medicale:

1. Amenajarea unui cabinet de consultatii medicale, care sa functioneze dupa un orar fix, pentru inceput doar o zi pe saptamana, orar stabilit de medicul angajat de Asociatia Respect si agreat de comunitatea locala.
   2. Angajarea unui medic veterinar care sa ofere consultatii in cazul in care exista solicitari din partea comunitatii.
   3. Amenajarea unui punct farmaceutic

C.  In domeniul racordarii la reteaua energetica nationala:

1.  Inceperea demersului hotarat pentru bransarea imediata a celor care nu beneficiaza de energie electrica.

D.  In domeniul mediului:

1.  Organizarea unor actiuni de voluntariat in vederea colectarii deseurilor existente.
   2.  Atentionarea  ferma si ultimativa a celor care sunt identificati ca incalca legea.
   3.  Realizarea unei campanii de constientizare a populatiei in domeniul protectiei mediului, in special in Parcurile Nationale.

E.  In domeniul culturii:

1.  Implementarea proiectului ,,Hora-n Sat" al Asociatiei Respect, a carui descriere se afla anexata acestui document.
  2.  Realizarea unui film documentar care sa puna in valoare frumusetea si istoria locului.
  3.  Amenajarea  postului de radio FM ,,Radio Peştera" avand in vedere necesitatea comunitatii locale de a fi la curent cu pulsul civilizatiei.

F.  In domeniul Turismului:

1. Actiuni pentru promovarea eco-turismului, a turismului rural, cultural si ecumenic.
   2. Organizarea de tabere culturale sau sportive pentru elevi si studenti.

G.  In domeniul agriculturii:

1. Acordarea unor consultante in vederea accesarii fondurilor europene.

H. In domeniul economic:

1.  Acordarea unor consultante in vederea accesarii fondurilor europene.

I. In domeniul infrastructurii:

1.  Asociatia Respect va lua o pozitie ferma in fata autoritatilor pentru grabirea asfaltarii  drumului Pestera-Moieciu de Jos.

J. In domeniul educatie-invatamant:

1.  Ajutorarea scolii din sat prin achizitionarea unor calculatoare, imprimante si rechizite scolare.
  2.  Ajutorarea elevilor cu rezultate slabe la invatatura cu ore de pregatire la materiile de baza.
  3.  Stimularea elevilor cu rezultate bune la invataura prin acordarea de burse si recompense.
  4.  Organizarea de concursuri  de cultura generala sau sportive, cu premii.
  5.  Ajutorarea elevilor saraci prin donatii de imbracaminte, alimente si bani.

In vederea realizarii obiectivelor acestui proiect, Asociatia Respect va initia parteneriate si  acorduri de intr-ajutorare cu institutii publice si private, cu persoane fizice si juridice din Romania, Uniunea Europeana, Statele Unite si Canada si va solicita donatii si sponsorizari celor interesati de soarta comunitatii din satul Pestera - Romania!

Global Media Grup

Primaria Moieciu